A A A K K K
для людей із порушенням зору
Новогалещинська громада
Полтавська область, Кременчуцький район

ПРО ПЕНСІЙНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЛІКВІДАТОРІВ АВАРІЇ НА ЧОРНОБИЛЬСКІЙ АЕС ТА ПОСТРАЖДАЛИХ

Дата: 23.04.2024 16:56
Кількість переглядів: 48

Фото без опису

У числі 405,6 тис. пенсіонерів, які перебувають нині на обліку в Головному управлінні Пенсійного фонду України в Полтавській області, налічується 10 тис. осіб, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, із середнім розміром пенсійної виплати близько 10 тис. грн.

Категорії постраждалих різні – це і колишні офіцери, що проходили на той час дійсну службу, і колишні військовозобов’язані, призвані на військові навчання та збори й залучені до ліквідації аварії, і військовослужбовці, що проходили строкову службу, і люди з інвалідністю внаслідок впливу катастрофи, і одержувачі пенсій у разі втрати годувальника. Звідси – великий діапазон розмірів пенсій, що одержують згадані категорії.

Як відомо, особи, які постраждали через аварію на Чорнобильській АЕС, одержують державну та додаткову пенсії. Її розмір розраховують на підставі різних факторів. Визначальним є розмір відшкодування людині фактичних збитків втрати здоров’я. Залежно від цього пенсія може бути призначена, виходячи із заробітної плати, одержаної ліквідатором в зоні відчуження у 1986-1990 роках, або з п’ятикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня відповідного року.

На жаль, сьогодні майже половина всіх постраждалих мають інвалідність та отримують пенсії, призначені у розмірі відшкодування збитків, та у мінімальних розмірах відповідно до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». Середній розмір пенсії «чорнобильців», що мають інвалідність, пов’язану із участю в ліквідації аварії, становить 19,5 тис. грн.

З 1 березня 2024 року в Україні збільшилися розміри мінімальних пенсійних виплат особам з інвалідністю із числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Розмір таких виплат залежить від середньої заробітної плати за попередній рік (у 2023 році – 14308,46 грн).

В українському законодавстві визначено, що у колишніх ліквідаторів з інвалідністю, яка стала наслідком Чорнобильської катастрофи, мінімальний розмір пенсійної виплати і середня зарплата пов’язані таким чином:

- у разі наявності інвалідності І групи розмір пенсії складе 100% середнього заробітку;

- для осіб ІІ групи інвалідності – не нижче 80%;

- для осіб ІІІ групи – не менше 60%.

Зазначені розміри мінімальних пенсійних виплат встановлюються незалежно від того, згідно з яким законом особі призначено пенсію. Зокрема, на «пенсійному» обліку в Полтавській області налічується 761 особа, що на момент ліквідації аварії мали офіцерські звання, стали особами з інвалідністю та одержують пенсії за відповідним законом. Середній розмір таких пенсій становить 16,8 тис. грн.

Окрім тих людей, яких називають «ліквідаторами», на обліку в Пенсійному фонді Полтавщини налічується близько чотирьох тисяч осіб, що стали заручниками ситуації та втратили здоров’я, одержавши інвалідність, пов’язану з Чорнобильською катастрофою. Які зміни відбулися цьогоріч у пенсійному забезпеченні таких українців?

З 01.03.2024 зафіксовані нові розміри виплат особам з інвалідністю зазначеного виду. Зокрема, вони не можуть бути нижчими таких розмірів:

- для I групи інвалідності – 8839,20 грн;

- для II групи інвалідності – 7071,36 грн;

- для III групи інвалідності – 5450,85 грн;

- для дітей з інвалідністю - 5450,85 грн.

Якщо у колишніх ліквідаторів і постраждалих є надбавки, додаткові пенсії, підвищення до пенсії, пенсії за особливі заслуги перед Україною, то такі виплати встановлюються понад проіндексовані розміри пенсії по інвалідності, що настала внаслідок каліцтва чи захворювання внаслідок Чорнобильської катастрофи, визначені ст. 54 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

З 1 березня 2024 року була проведена не лише щорічна індексація пенсій, а й перерахунок пенсій, надбавок, підвищень та інших доплат до пенсії, який здійснюється з урахуванням розміру прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб, встановленого на 1 січня п.р.

Разом з тим слід врахувати, що індексація пенсій щоразу відбувається з певним обмеженням. Йдеться про максимальний розмір пенсії, який з 01.03.2024 досяг 23 610 грн. Таким чином, максимальний розмір усіх пенсій, і «чорнобильських» у тому числі, нині не може перевищувати цієї суми.

Головне управління Пенсійного фонду

України в Полтавській області

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь