A A A K K K
для людей із порушенням зору
Новогалещинська громада
Полтавська область, Кременчуцький район

Пташиний грип

Дата: 21.03.2024 13:21
Кількість переглядів: 199

Фото без опису

За даними Європейського агентства з безпеки харчових продуктів та Європейського центру профілактики та контролю захворювань, в період з початку 2021 по кінець 2023 року на фермах у 37 європейських країнах було виявлено близько 3500 спалахів пташиного грипу.

Нещодавно були підтверджені випадки захворювання на фермах України і цьому сприяв шлях міграції дикої перелітної птиці через територію нашої країни.

Грип птиці – це інфекційне захворювання птиці, яке викликане вірусами грипу А. Вірус H5N1 – це підтип вірусу грипу A, який буває в основному у птахів і може бути причиною їхньої смерті. Джерелом інфекції є хвора і перехворіла птиця а також водоплавна птахи без клінічних ознак захворювання. Інкубаційний період триває від 1 до 7 днів. Факторами передачі збудника є інфікована тара, корми, інкубаційні яйця, туші, пір'я. Механічними переносниками можуть бути обслуговуючий персонал, комахи, гризуни, синантропні птахи (голуби, горобці, ворони, галки) та дика перелітна птиця (качки, крячки, лебеді, чайки та інші). Дикі качки та інші види водоплавної птиці чутливі до низько патогенних штамів вірусу грипу птиці і є не тільки переносниками інфекції, а й її резервуаром. Люди заражаються пташиним грипом при тісному контакті з інфікованою птицею під час догляду та тісного контакту з хворими, поверхнями зараженими виділеннями інфікованих птахів.

Клінічні ознаки грипу птиці мінливі і залежать від патогенності вірусу, виду птиці, віку, статі і навколишнього середовища, тощо. При цьому загибель може сягає 80–100%. Для прикладу у курей вони різноманітні: від слабко вираженого до гострого перебігу, з високою смертністю без проявів будь-яких симптомів або з мінімальними ознаками водянистого проносу, втратою апетиту, раптова загибеллю великої кількості в стаді. Хворі сидять або стоять у коматозному стані з опущеною головою. Кури, інфіковані вірусом пташиного грипу, несуть яйця без шкаралупи і з часом зовсім припиняють яйцекладку. Хвороба супроводжується депресією, втратою чутливості, сльозотечою, набряками в ділянці голови і шиї, синюшністю слизових оболонок, гребінця та сережок, рідше – симптомами ураження органів дихання.

Щоб убезпечити домашню птицю від пташиного грипу фахівці ветеринарної медицини рекомендують власникам:

  • здійснювати господарські та ветеринарні заходи, які забезпечуватимуть попередження виникнення захворювання птиці;
  • здійснювати купівлю-продаж птиці в місцях санкціонованої торгівлі тільки при наявності ветеринарних супровідних документів;
  • інформувати державну ветеринарну службу про наявність птиці з метою проведення необхідних профілактичних заходів;
  • на вимогу спеціалістів ветеринарної медицини надавати домашню птицю для проведення клінічного огляду;
  • притримуватись режиму закритого типу (не допускати вигулу (виходу) домашньої птиці за межами дворової території);
  • виключити можливість контакту домашньої птиці з дикими, особливо водоплавними і синантропними птахами;
  • не допускати сторонніх осіб в місця утримання домашньої птиці;
  • проводити термічну обробку кормів перед згодовуванням;
  • дотримуватися правил особистої гігієни при догляді за птицею.
  • не зберігати в господарстві предмети, які можуть приваблювати диких птахів;
  • зберігати корм захищеним від диких птахів та гризунів;
  • забезпечити належну утилізацію посліду, сміття та полеглої свійської птиці.

Щоб не допустити занесення захворювання на територію господарства, необхідно в період міграції дикої перелітної птиці посилити ветеринарно-санітарні заходи відповідно до “Ветеринарно-санітарних правил для птахівничих господарств і вимог до їх проектування”. Корми зберігати у закритих приміщення (бункерах), щоб уникнути контакту його з іншою птицею.

При ознаках захворювання чи незвичній поведінці птиці, у випадках масової загибелі необхідно терміново сповістити територіальний орган Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (Держпродспоживслужби) у вашому районі або області!

Швидке поширення грипу на території призведе до значних економічних збитків внаслідок зниження продуктивності та загибелі птиці.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь