A A A K K K
для людей із порушенням зору
Новогалещинська громада
Полтавська область, Кременчуцький район

26 лютого - День спротиву окупації АР Крим та міста Севастополя

Дата: 26.02.2024 10:10
Кількість переглядів: 51

Фото без опису

Початком окупації Криму вважають 19-20 лютого 2014, коли вперше були застосовані людські та матеріальні засоби збройними силами рф для захоплення території півострова, а 24 лютого ці дії переросли в повномасштабне збройне вторгнення на території України. При цьому рос. влада усіляко заперечувала участь військових рф у зазначених діях, незграбно маскуючи їх та спотворюючи інформацію про події через впливові не лише в Україні та рф, але й у світі, підконтрольні кремлю пропагандистські ЗМІ. Окупація Криму невипадково збіглася у часі з Революцією гідності, зокрема розстрілами на Майдані Незалежності в Києві 18 лютого 2014 та втратою режиму. Януковича контролю за ситуацією в державі: рф прагнула «компенсувати» свої політичні і геополітичні невдачі. У Криму відбувалися потужні акції непокори окупації. Так, 26 лютого 2014 кримські татари провели мітинг поблизу ВР АР Крим, більшість депутатів якої стали на бік окупаційних сил.

Указом Президента України від 26 лютого 2020 року цей день визначено Днем спротиву окупації АР Крим і Севастополя. Проте ВР АР Крим з порушенням Конституції України, фундаментальних норм міжнародного права ухвалила низку колабораційних рішень, серед яких - призначення так званого загальнокримського референдуму. На нього винесено 2 питання: про відновлення Конституції Криму 1992 і про його входження до складу РФ. Крім того,11 березня 2014 року ВР АР Крим проголосила так звану Декларацію незалежності АР Крим і Севастополя, згідно з якою «республіка Крим» за відповідних результатів референдуму 16 березня 2014 «отримала право» звернутися до рф з проханням щодо входження її до складу рф на правах суб’єкта федерації. Декларацію підтримала і Севастопольська міськрада.14 березня 2014 Конституційний Суд України розглянув справу щодо відповідності Конституції України (конституційності) Постанови ВР АР Крим «Про проведення загальнокримського референдуму» від 6 березня 2014 та визнав її неконституційною; 20 березня - визнав такою, що не відповідає Конституції України, і так звану Декларацію незалежності АР Крим і Севастополя. У свою чергу, 15 березня 2014 ВР України достроково припинила повноваження ВР АР Крим. Проте ці рішення не зупинили протиправну і насильницьку діяльність держави-окупанта та місцевих колаборантів. Нелегітимний «референдум про статус Криму» проведено 16 березня 2014. 17 березня 2014 окупаційна влада оголосила, що на підставі так званої Декларації незалежності АР Крим і Севастополя та «результатів референдуму» створення «республіки Крим як незалежної і суверенної держави». У свою чергу, «республіка Крим» звернулася до РФ з пропозицією про прийняття її до складу рф. Того ж дня президент рф підписав указ «про визнання республіки Крим незалежною державою», а вже 18 березня був підписаний договір про прийняття Криму і Севастополя до складу рф.

Усі авторитетні міжнародні організації та абсолютна більшість держав світу не визнали легітимність окупації та подальшої анексії Криму.

Відновлення контролю над усією державною територією України, зокрема АР Крим (деокупація), є стратегічним національним завданням. Процес деокупації Криму - комплекс заходів державної політики, наслідком яких має стати повна відсутність на території Криму збройних формувань і окупаційної адміністрації рф та встановлення загального ефективного контролю України на цій території (повернення тимчасово окупованої території під загальну юрисдикцію України та відновлення її конституційного ладу). З метою сприяння координації заходів із питань деокупації, реінтеграції та відновлення територіальної цілісності України, захисту прав та інтересів громадян України, подолання наслідків і відшкодування шкоди, завданої Україні, її громадянам та юридичним особам у зв’язку зі збройною агресією та тимчасовою окупацією рф частини території держави, а також проектів і заходів у рамках діяльності Кримської платформи, 15 серпня 2022 Указом Президента України утворено Консультативну раду з питань деокупації та реінтеграції тимчасово окупованої території АР Крим та Севастополя як консультативно-дорадчий орган при Президентові України.

Крим – це Україна!!!

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь