A A A K K K
для людей із порушенням зору
Новогалещинська громада
Полтавська область, Кременчуцький район

ПРИЙОМНА СІМ'Я

Дата: 28.11.2023 16:37
Кількість переглядів: 121

Фото без опису

ПРИЙОМНА СІМ'Я

Прийомна сім'я - це одна із форм влаштування дітей, в якій прийомні батьки беруть на виховання та спільне проживання від 1 до 4 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Прийомні діти живуть у такій сім'ї до досягнення повноліття або до 23 років, якщо вони навчаються у ВУЗі.
 
Дитячий будинок сімейного типу формується і діє за таким же принципом з різницею, що дітей може бути розміщено від 5 до 10.
 
Діти, які виховуються у прийомній сім'ї або в будинку сімейного типу не втрачають статус дитини-сироти, дитини, позбавленої батьківського піклування, за ним зберігаються всі пільги, передбачені законодавством України. Прийомні батьки допомагають підтримувати контакт дитини з її біологічними родичами (якщо таке спілкування безпечно для дитини), а в разі відновлення батьків у батьківських правах, дитина буде повернута в біологічну сім'ю. 

Прийомна сім'я та дитячий будинок сімейного типу є тимчасовою формою влаштування дитини, оскільки розглядаються варіанти повернення його в біологічну сім'ю або усиновлення іншими людьми (при встановленні контакту).
 

 

ЯКІ КРОКИ ДО ПРИЙОМНОЇ ДИТИНИ?


КРОК 1. Звернутися в центр соціальних служб для сім'ї дітей та молоді за місцем свого проживання для отримання консультації, проходження співбесіди та подання документів:

  1. заява із зазначенням інформації про наявність або відсутність кредитних зобов'язань;
  2. копії паспортів кандидатів у прийомні батьки;
  3. довідка про склад сім'ї (форма 3);
  4. копія свідоцтва про шлюб;
  5. довідка про стан здоров'я кандидатів у прийомні батьки та членів сім'ї, які проживають разомз ними (довідка про відсутність хронічних захворювань, обстеження нарколога, венеролога, психіатра;
  6. довідка про доходи потенційної прийомної сім'ї за останні шість місяців або довідка про подану декларацію про майновий стан і доходи;
  7. довідка про наявність/відсутність виконавчого провадження стосовно боргових зобов'язань;
  8. довідка про проходження навчання кандидатів у прийомні батьки і рекомендація центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді щодо включення їх у банк даних про сім'ї потенційних усиновлювачів, опікунів, піклувальників, прийомних батьків, батьків-вихователів; (видається після проходження навчання)
  9. письмова згода всіх повнолітніх членів сім'ї, які проживають разом з кандидатами у прийомні батьки, на утворення прийомної сім'ї, засвідчена нотаріально.

 
КРОК 2. Спеціаліст центру соціальних служб для сім'ї дітей та молоді повинен скласти акт обстеження житлово-побутових умов, який буде у Вашій справі.
 
КРОК 3. Проходження навчання з питань виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування в регіональному центрі соціальних служб для сім'ї дітей та молоді. Після проходження курсу Вам буде видана довідка про його проходження, а також рекомендація центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді щодо включення Вас як кандидата в єдиний банк даних.
 
КРОК 4. Засідання Комісії по захисту прав дітей, на якому розглянуть Вашу заяву і документи, видадуть Рішення про створення прийомної сім'ї.
 
КРОК 5. Пошук дитини. Служба у справах дітей за місцем Вашого проживання дасть інформацію про дітей, які перебувають на обліку і можуть бути влаштовані у прийомну сім'ю (дитячий будинок сімейного типу), видає направлення на знайомство і встановлення контакту з дитиною з урахуванням віку прийомних батьків (на момент досягнення батьками пенсійного віку дитина досягне повноліття) і з урахуванням рекомендацій за результатами навчання.
 
КРОК 6. Засідання Комісії з захисту прав дітей, на якому буде винесено рішення про влаштування у прийомну сім'ю дитину, з якою встановлено контакт.
 
КРОК 7. Прийомна сім'я (дитячий будинок сімейного типу) протягом всього свого існування супроводжується соціальним працівником, який допомагає вирішувати емоційні, поведінкові труднощ дітей.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь