Новогалещинська громада
Полтавська область, Кременчуцький район

УВАГА! БОТУЛІЗМ!

Дата: 24.07.2023 16:18
Кількість переглядів: 35

Фото без опису

Внаслідок забруднення річки Псел на Полтавщині трапилася надзвичайна ситуація техногенного характеру. Наразі Полтавським рибоохоронним патрулем Держрибагентства вживаються заходи щодо ліквідації наслідків забруднення водойми, а саме:

- здійснюються заходи щодо збору снулої риби та її утилізації (утилізовану рибу пересипають хлорволокном, а місця збору снулої риби дезінфікують);

- здійснюється контроль за збутом водних біоресурсів на ринках Кременчуцького району;

- здійснюється постійне патрулювання прилеглих територій річки Псел для забезпечення обмеження доступу населення та сільськогосподарської худоби до водойми.

Загалом рибоохоронцями Полтавщини спільно з Держпродспоживслужбою, органами місцевої влади та небайдужими громадянами опрацьовано 35,5 км водної акваторії р. Псел, зібрано та утилізовано 380 кг снулої риби.

МОЗ попереджає: «Мертву рибу або ту, що вмирає, не можна збирати для подальшого зберігання, готувати чи споживати. Жоден спосіб приготування не зробить її безпечною для вас: таку рибу не можна вживати, у т. ч. сушити, в’ялити, смажити чи варити. Ця риба може містити збудники інфекційних хвороб, паразитів чи небезпечні хімічні речовини! Крім того, уникайте купівлі риби в місцях стихійної торгівлі». Одну з найбільших загроз може становити гостре інфекційне захворювання — ботулізм. У міністерстві запевняють, що вітчизняна медична система готова до можливих випадків ботулізму. Протиботулінічна сироватка є у достатній кількості.

Довідково: Ботулізм – найтяжче харчове отруєння, що часто призводить до смерті хворого. Збудник – мікроб (паличка ботулізму) при відсутності кисню та відповідній температурі виділяє сильнодіючий токсин (ботулотоксин).

В Україні впродовж 2022 року зафіксовано 71 осередок захворювання на ботулізм, постраждало 79 осіб, з них -2 дітей. Летальних випадків -4. Більше половини хворих -53% захворіло через вживання консервованих продуктів, а саме: консерви м’ясні, консерви рибні, консерви грибні та 40% захворіло через вживання в їжу риби прісноводної в’яленої, копченої та соленої домашнього виготовлення.

Від початку 2023 року в різних областях України фіксувались випадки ботулізму. Серед причин, що викликали захворювання, спеціалісти центрів контролю та профілактики хвороб називають вживання в’яленої річкової риби власного приготування чи невідомого виробництва, а також консервованих грибів.

В Полтавській області в 2022 році було зареєстровано 3 випадки захворювань на ботулізм, постраждало 3 особи. Летальних випадків не було.

ОТРУЄННЯ ЧАСТІШЕ ВИНИКАЄ внаслідок споживання:

● продуктів домашнього консервування, особливо в герметично закритих банках, в тому числі овочевих, фруктових;

● в’яленої, копченої та маринованої риби домашнього приготування;

● м”ясокопченостей, що виготовлені в домашніх умовах.

Потрібно пам'ятати, що ботулотоксин не викликає зміни кольору, запаху, смаку домашніх консервів, тому після відкриття банки визначити, чи заражена їжа ботулотоксином, неможливо.

ХАРАКТЕРНИМИ ОЗНАКАМИ ЗАХВОРЮВАННЯ є м’язова слабкість, сухість у роті, спрага, запаморочення, порушення зору, ковтання. Пізніше розладнується мовлення, іноді втрачається голос, з’являється двоїння в очах,

опущення повік, туман або так звана „сітка” перед очима. Пульс прискорений (100-150 ударів на хвилину) при нормальній або пониженій температурі тіла.

Тривалість хвороби різна, найчастіше від 4 до 8 днів. При перших симптомах ботулізму необхідно ввести протиботулінічну сироватку. Одужання триває тижні, інколи місяці. При відсутності відповідного лікування на 2-3-й день може настати смерть.

ГРОМАДЯНИ !

- не купуйте на ринках, у випадкових осіб та в невизначених для торгівлі місцях м’ясні продукти, гриби, в’ялену та копчену рибу, ковбасні та кулінарні вироби домашнього виготовлення;

- не готуйте м’ясні та рибні, грибні консерви вдома;

- беріть для консервування тільки непошкоджені, добре помиті овочі та фрукти;

- при найменшій підозрі на недоброякісність консервів не споживайте їх.

При перших же ознаках інтоксикації потрібно викликати лікаря і надати хворому першу допомогу! Зволікання загрожує потерпілому смертю. Не ризикуйте своїм здоров’ям та життям!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь