A A A K K K
для людей із порушенням зору
Новогалещинська громада
Полтавська область, Кременчуцький район

Що робити при укусах тварин?

Дата: 28.06.2022 10:23
Кількість переглядів: 235

Фото без опису 


ДЕРЖАВНА СЛУЖБА УКРАЇНИ З ПИТАНЬ БЕЗПЕЧНОСТІ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ

ТА ЗАХИСТУ СПОЖИВАЧІВ ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ

В ПОЛТАВСЬКІЙ ОБЛАСТІ

КРЕМЕНЧУЦЬКЕ РАЙОННЕ УПРАВЛІННЯ

 

Що робити при укусах тварин?

Протягом першого півріччя 2022 року спостерігається збільшення нападів тварин на людей з нанесенням укусів та інших пошкоджень шкіри.

Козельщинською РДЛВМ вже зареєстровано 12 таких випадків, але не всі люди звертаються за допомогою, тому статистика не відповідає дійсності.

Найчастіше людей кусають домашні або безпритульні собаки, рідше коти та дикі тварини. Ніхто не застрахований від цього. А це вкрай не безпечно. Основна небезпека при укусі – надзвичайно висока, майже стовідсоткова ймовірність інфікування рани, в зв’язку з попаданням  у неї слини тварини, в якій можуть міститися збудники смертельно небезпечних хвороб: сказу чи правця. Тому від правильно та своєчасно наданої першої допомоги може залежати не тільки здоров’я, але й життя постраждалого.

Сказ — вірусна інфекція, яка без правильної і своєчасної допомоги неминуче веде до смерті інфікованого. Інкубаційний період сказу зазвичай триває 1-3 місяці, але може варіюватися від 1 тижня до 1 року в залежності від різних факторів. Це означає, що симптоми хвороби можуть виникати протягом цього періоду з моменту укусу. У 99% до інфікування людей призводять укуси собак.

Розрізняють укуси:

  • легкі — неглибокі укуси плеча, передпліччя, нижніх кінцівок або тулуба;
  • середньої важкості — поверхневі поодинокі укуси, подряпини від зубів;
  • важкі — укуси голови, обличчя, шиї, пальців рук; множинні укуси; укуси, нанесені дикими хижими тваринами.

То що робити при укусах тварин ?

Головне не панікувати, а діяти. Переконайтесь у відсутності небезпеки, щоб уникнути нападу вдруге. При важких укусах треба негайно викликати швидку медичну допомогу. Не треба намагатися зразу зупиняти кров, обробляти рану антисептиками, притискувати її. Навпаки, з кров’ю повинна витекти слина тварини, яка потрапила до рани. Якщо тварина Вам незнайома або безпритульна важливо її запам’ятати або сфотографувати, це допоможе в наступному нагляді за нею.

Потім ретельно промийте рану протягом 5 хвилин 20% мильним холодним розчином — в лужному середовищі вірус сказу гине. 20% мильний розчин можна зробити так: шматок туалетного або, краще, третину шматка господарського мила розчинити в двох склянках води.

А вже потім за наявності кровотечі зупиніть її, притиснувши рану на пару хвилин стерильною марлевою серветкою.

Обробіть рану 3% розчином перекису водню або 0,05% розчином хлоргексидину. Не бажано використовувати антисептики, що містять спирт, через загрозу опіків.

Накладіть на рану стерильну пов’язку.

При легких укусах та укусах середньої важкості протягом дня зверніться по медичну допомогу до лікарні, де вам оброблять рану, призначать подальше лікування, щеплення, а також надішлють повідомлення до Козельщинської РДЛВМ про підозрілу тварину.

Ще одне важливе зауваження, якщо це Ваша домашня або знайома тварина, не треба її проганяти, бити або знищувати, тварину треба ізолювати, поїти, годувати. Після Вашого повідомлення за нею будуть спостерігати ветеринарні лікарі протягом 15 днів. Якщо за цей час тварина залишиться жива, не буде змін в її поведінці, вона буде їсти й пити, це допоможе Вам уникнути повного курсу безпідставного щеплення проти сказу.

Щороку і зараз теж фахівцями Козельщинської РДЛВМ проводяться планові щеплення домашніх м’ясоїдних тварин проти сказу у населених пунктах, прохання не відмовлятися від цього вкрай важливого заходу. Це допоможе Вам та іншим людям в майбутнім уникнути цих проблем. Якщо тварина щеплена проти сказу, ризик зараження та імовірність захворювання людей   на   цю   страшну  хворобу  при   укусах  даною   твариною  значно зніжуються.

 

В.о. начальника Кременуцького РУ Надія РЕЗНІКОВА


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь