A A A K K K
для людей із порушенням зору
Новогалещинська громада
Полтавська область, Кременчуцький район

ПУБЛІЧНЕ ОБГОВОРЕННЯ СТРАТЕГІЇ НОВОГАЛЕЩИНСЬКОЇ ОТГ

Дата: 15.07.2020 14:06
Кількість переглядів: 467

Фото без опису


Шановні жителі нашої громади!

Одним з рушіїв розвитку нашої території  стало добровільне створення Новогалещинської обєднаної територіальної громади шляхом обєдання Новгалещинської селищної ради та Бондарівської сільскої ради у 2017 році і доборовільного приєднання Пісківської сільської ради у 2019 році.

За півтора року функціонування Новгалещинської ОТГ у напрямку розвитку зроблено вже досить багато, про що ми постійно інформуємо громадськість на сторінках «Нової громади», сайті селищної ради, в соціальних мережах.

Стратегічне планування розвитку Новогалещигнської об'єднаної територіальної громади, який включає в себе розвиток економічної і соціальної сфери, створення сучасних умов для комфортного проживання та творчого розвитку кожного мешканця - саме такий відповідальний крок і зробила Робоча група зі стратегічного планування, до якої увійшли ініціативні люди нашої громади.

З лютого місяця цього року у Новогалещинській ОТГ триває розробка важливого документу – Стратегії громади до 2027 року.  Для цього  У відповідності до розпорядження селищного голови № 14 від 12.02.2020 року було створено Робочу групу, до якої увійшли представники структурних підрозділів виконавчого комітету,  старостатів громади, керівники комунальних закладів, депутати, представники бізнесу та активна громадськість.

Я щиро вдячна  колективу селищної ради, депутатському корпусу та всім небайдужим громадянам, які долучаються до процесів розвитку об'єднаної громади.

Під час обговорень, спрямованих на знайомство з Вашою думкою щодо проекту документа, ми розраховуємо на Ваші зауваження, коментарі та пропозиції, які дозволять  доповнити або розширити пропозиції щодо можливих напрямків розвитку громади, включаючи конкретні заходи  виконання Стратегії розвитку.

Нам важливо почути думки кожного мешканця громади, який хоче долучитись до публічного громадського обговорення, з приводу стратегічних напрямів та цілей, що визначені у Документі.

Просимо Вас до 10 серпня 2020 року на електронну адресу селищної ради galeshina.sr@ukr.net надсилати свої зауваження чи пропозиції із зазначенням контактних даних. Також зауваження та пропозиції приймаються в адміністративних приміщеннях селищної ради та старостатів  громади через «Скриньку запитань».

 

З повагою, селищний голова Світлана Самсонова.


Процес розробки Стратегії включав створення Робочої групи та засідання цієї Робочої групи.

З лютого по червень було проведено 4 засідання.

Стратегія є потужним інструментом об‘єднання лідерів бізнесу, посадовців місцевої влади, пересічних громадян для співпраці, що має позитивний вплив на місцевий діловий клімат та конкурентне становище громади, а також на вирішення інших питань, пов’язаних з рівнем життя всіх мешканців Новогалещинської ОТГ.

·Стратегія підкреслює конкурентні переваги території громади на підставі існуючих природних, матеріальних, фінансових, економічних, трудових, соціальних, інтелектуальних ресурсів, які при належній організації та об’єднанні зусиль, можна використовувати для вирішення нагальних проблем місцевого економічного розвитку. Тому Стратегія зосереджена на напрямах, які нададуть економічному розвитку території найбільші шанси в майбутньому. Економічний розвиток передбачає формування сприятливого бізнес-середовища і створення умов для інвестування на тривалий період, що сприятиме економічному зростанню і поліпшенню якості життя громади.

·Питання залучення інвестицій, розвитку місцевих підприємств, розвитку інфраструктури і забезпечення гідної якості життя взаємопов'язані, тому успішна робота над ними можлива лише за умови сприйняття їх як цілісної системи. Поліпшення в одному з питань сприятиме поліпшенню в інших.

·Стратегія пов'язана з іншими документами стратегічного характеру, місцевими та регіональними програмами, які вже ухвалені і виконуються відповідними органами.


Схематично процес створення Стратегічного плану розвитку складається з декількох послідовних кроків:

Створення Робочої групи.

- Перше засідання Робочої групи відбулось 20  лютого 2020 року. На цьому засіданні представників Робочої групи було ознайомлено з процесом розробки документа. До розробки Стратегії було залучено експерта Полтавського РО програми «ULEAD з Європою» Вадима Штефана.  Далі було розроблено Профіль Громади та презентовано частину діаграм, що описують стан певних ресурсів громади. Було презентовано головні результати опитування громадян та підприємців. Члени робочої групи погодили методологію .

- На другому засіданні  (4 березня) було презентовано результати соціально-економічного аналізу, опитування мешканців і  бізнесу та сформулювали проекти Стратегічного бачення розвитку громади, в яких визначили головні ресурси, унікальні особливості та конкурентні переваги громади.

- На третьому засіданні (30 квітня)  шляхом обговорення було виконано аналіз та структурування проблем за сферами їх існування та попередньо визначено Стратегічні цілі розвитку громади. На наступне засідання робочої групи було узагальнено інформацію і надано структурований перелік проблемних питань Новогалещинської ОТГ для визначення цілей і завдань. Учасники обговорили перебіг та чергові завдання поточного етапу стратегічного планування, розглянули, обговорили та погодили проект Стратегічного Бачення розвитку громади, затвердили зміст трьох стратегічних цілей розвитку громади. Наостанок було розглянуто завдання наступного етапу підготовки Стратегічного плану - методику заповнення карток проектів (технічних завдань на розробку проектів) - складових планів дій з впровадження Стратегії.

- Четверте засідання Робочої групи. По кожному Завданню Стратегії, фахівці ОМС мають розробили Проектні листки, що містять алгоритм виконання кожного Проекту із зазначенням відповідальних осіб, строків та джерел ресурсів для досягнення цілей. Консультанти підготували рекомендації для ради ОТГ з розробки Планів дій, спрямованих на досягнення Завдань. Перелік Технічних завдань до плану заходів Стратегії було затверджено Робочою групою на останньому засіданні – 19 травня 2020 року.

До Вашої уваги пропонуються напрацювання Робочої групи з розробки Стартегії ОТГ.


Результати опитування мешканців

Яким із нижче запропонованих тверджень Ви б охарактеризували Новогалещинську ОТГ:

Фото без опису

Чи маєте ви тут власну нерухомість?

Фото без опису

Як би Ви оцінили рівень нинішнього стану окремих показників стану громади:

Фото без опису

Що, на Вашу думку, заважає розвиткові громади (вибрати 3 основних)?

Фото без опису

В якій послідовності (перше, друге, третє і т.д.) Ви б розмістили нижче представлені завдання, які необхідно здійснити для розвитку громади:

Фото без опису

Яким є, на Вашу думку, основний ресурс громади для подальшого розвитку:

Фото без опису

Рід занять:

Фото без опису

Вік:

Фото без опису

Стать:

Фото без опису


Результати опитування бізнесу

Коли було створене Ваше підприємство?

Фото без опису

Основний власник Вашого підприємства?

Фото без опису

Який характер має Ваш бізнес? Оберіть основні сфери діяльності (не більше 3-х)

Фото без опису

Зазначте відсоток загального обсягу збуту(товари і послуги) Вашого підприємства, який припадає на покупців у таких зонах (сума відсотків має дорівнювати 100%):

Фото без опису

Які зміни у збуті Ви очікуєте в 2020 р.?

Фото без опису

Що, на Вашу думку, заважає розвиткові громади (вибрати 3 основних)?

Фото без опису

Оцініть рівень співпраці вашого підприємства із зазначеними особами/організаціями 5,3,1,0:

Фото без опису

Оцінки рівню співпраці з місцевою владою:

Фото без опису

На третьому засіданні робочої групи, яке відбулося в онлайн режимі, було обговорено попередні напрацювання, зокрема уточнено SWOT-матрицю,  докладно розглянуто вплив на «сильні» та «слабкі» сторони   зовнішніх чинників — «загроз» та «можливостей».

Сильною стороною Новогалещинської ОТГ є наявність на її території покладів високоякісних залізистих кварцитів. Надійним джерелом розвитку громади у 2021-2027 є розширення діяльності Біланівського ГЗК (підприємство групи Ferrexpo). Саме на період реалізації Стратегії Новогалещинської ОТГ передбачається  розширення виробничої діяльності Біланівського ГЗК на території громади. Додатково це створить сотні робочих місць як безпосередньо на основних виробничих потужностях  підприємства, так і у сфері інфраструктури для забезпечення підприємства – ремонтні дільниці, підрядні і субпідрядні організації. Розвиток Біланівського ГЗК сприятиме також і розвитку малого і середнього бізнесу у соціальній сфері та сфері послуг. Вже у поточному році кратно зросли доходи Новогалещинської ОТГ від Біланівського ГЗК, який перетворився на ключового платника ПДФО до місцевого бюджету.

Разом з тим важливим чинником , що може стримувати розвиток як ГЗК так і  громади, є посилення негативних тенденцій світової економічної кризи. Експерт Полтавського РО Вадим Штефан довів до відома членів робочої групи результати середньострокових прогнозів цін на залізорудну сировину і сталь від економістів провідних міжнародних рейтингових агентств, Міжнародного валютного фонду. Дослідники прогнозують зниження цін на залізну руду і сталь до кінця 2020 року. Разом з тим, є обнадійливі прогнози, згідно яким відновлення ринку передбачається у 2022-2023 роках.

Тобто можливим варіантом дій є врахування  тенденцій ринку залізорудної сировини та відкладення основних капіталоємних заходів на період 2024-2027 роки. Саме у цей період буде розгорнуто основну виробничу діяльність Біланівського ГЗК.

Важлива проблема (слабка строна), яка хвилює жителів Новогалещинської  ОТГ та стримує її розвиток,  є відсутність доступу певної частини жителів громади до якісної питної води. Учасники робочої групи обговорили можливі варіанти вирішення цієї проблеми та окреслили приблизну «ціну питання». Якщо увесь річний обсяг бюджету розвитку громади  (2019 року)  вкладати тільки на будівництво водогонів,  і ні в що інше, то треба від 8 до 10 років аби вирішити питання повністю.

Карантинні заходи показали, що у громаді треба активно розвивати напрямок малого бізнесу у сфері сільського господарства. Це можуть бути: молочний кооператив, дрібні переробні виробництва, вирощування сезонних овочів, фруктів, ягід.

У другій половині засідання було обговорено приблизну структуру цілей Стратегії та виділено наступні напрямки :

  1. Людський розвиток.
  2. Інфраструктура громади.
  3. Розвиток локальної економіки.

Саме за цими напрямками члени робочої групи взялися готувати проекті ідеї для плану заходів Стратегії. Проектні ідеї буде розглянуто  на наступному засіданні.


Результати SWOT-аналізу

Бачення: (сформульоване на основі попередніх пропозицій 04 березня 2020 року).

Новогалещинська громада  у 2027 році  - динамічна реіндустріалізована громада Кременчуцького району Полтавської області, що поєднує умови для всебічного розвитку мешканців на основі всебічного розвитку

Сильні сторони:

  • Географічне положення. Наявність траси М22, залізничне сполучення.  
  • Могила художнику Дряпаченко.
  • Один з перших в Україні памятник жертвам Голодомору.
  • Озеро «Солоне».
  • Річка Псьол.
  • Поклади залізистих кварцитів високої якості. Простирається залізорудна магнітна аномалія.
  • Є кургани скіфо-сарматської доби.
  • Природно-заповідні заказники (Піски).
  • Велика площа родючих земель.

Слабкі сторони:

  • Відсутність  глибоких водоносних горизонтів питної води.
  • Ставок випарник Кременчуцького НПЗ, який є джерелом забруднення фенолами води.
  • Низька купівельна спроможність жителів громади через малу кількість занятого працездатного населення
  • Низька диференціаці малого бізнесу (тільки торгівля)
  • Площі земельних ділянок промислової забудови колишніх підприємств до 50 га). Є акти постійного користування
  • Мало прицендентів громадської активності. Є лише одна громадська організація діюча згрантовою історією.

Можливості

  • Створення додаткових робочих місць на Біланівському ГЗК.
  • Створення обслуговуючої інфреструктури для обслуговування. Біланівського ГЗК.
  • Розвиток туристичного маршруту в регіоні.
  • Роздержавлення занедбаних обєктів державної власності.
  • Розвиток комунікацій з зарубіжними муніциплітетеми з досвідом роботи з ГЗК.
  • Признання ставка випарника джерелом екологічного лиха.

Загрози

  • Падіння світових цін на залізорудні окатки
  • Політична ситуація навколо власності ГЗК.
  • Військова ескалація.
  • Всесвітня економічна криза.
  • Втрата земель сільськогосподарського призначення та втрата бюджету через низький рівень податків.
  • Кліматичні зміни і падіння родючості сільгоспземель.

    TOWS-аналіз

    Порівняльні переваги


    Сильні сторони                                                                      Можливості

Фото без опису

 

Ймовірні напрямки реалізації проектів у громаді, на основі визначення порівняльних перваг.

1. Створення додаткових робочих місць для розробки залізистих кварцитів високої якості та створення відповідної обслуговуючої інфраструктури призведе до необхідності залучення додаткової робочої сили у громаді для головного бюджето утворюючого підприємства ТОВ «Біланівський ГЗК».

ТОВ «Біланівський ГЗК» створено у грудні 2009 року з метою промислової розробки Біланівського та Галещинського родовищ залізистих кварцитів. Програмою розвитку підприємства передбачається проведення  розкривних робіт з подальшим видобутком залізної руди (потужністю до 45 млн. тон на рік), будівництво збагачувальної фабрики та додаткових об’єктів інфраструктури , а в перспективі й фабрики з виробництва окатків.

На даному етапі комбінат знаходиться на початковій стадії будівництва, займаючись створенням проектів та проходженням їх експертиз, відведенням земель.

Галещинське родовище економічно доцільно розробити шахтним способом. Розкриття родовища  планується  провести шахтним стовбуром  і похилою штольнею зі східного борту Біланівського кар’єру.

Наразі демографічна ситуація у Новогалещинській ОТГ така, що це можливо тільки за рахунок притоку зовнішньої робочої сили.  Можливо підвищиться попит на приміське житло у жителів Кременчука та спеціалістів з інших територій, які виявлять бажання оселитися у Новогалещинській ОТГ, враховуючи наявність природно-рекреаційних ресурсів місцевого значення (р. Псьол, Озеро «Солоне», природно-заповідного заказника «Піски»).  Станом на момент написання  Стратегії ОТГ залишається  невідомою  ситуацуія із карантинними заходами, які можуть продовжитись у тій чи іншій мірі до кінці 2021 року.  А відповідно до деяких авторитетних джерел, подібні ситуації можуть повторюватися і пізніше. Це буде сприяти більшому розумінню людьми того, що навіть маятникова зайнятість жителів Кременука на Біланівському ГЗК не завжди може бути прийнятною.

2.Географічне положення.

Новогалещинська ОТГ є приміською громадою Кременчука. Жителі громади, використовуючи переваги наявності зручного приміського  залізничоного  сполучення та автомобільної дороги пов'язують свою економічну активність із Кременчуком та Горішніми Плавнями. Важливу роль також відіграє розміщення на території Новогалещинської ОТГ підприємств Біланівського ГЗК.

Фото без опису

Розташування Біланівського ГЗК:

–20 км на північний схід від м.Горішні Плавні
–25 км на схід від Кременчука

Поліпшенню географічного розташування Новогогалещинської ОТГ буде сприяти будівництво моста через р.Дніпро у районі Кременчука, та зміна човникової трудової міграції через карантинні заходи.

3. Розвиток приміського оздоровчо-рекреаційного туризму. Продовдження карантинних заходів у глобальному масштабі та на національному рівні, а також ті зміни, що вже відбулися говорять про  стрімкий занепад класичної туристичної інфраструктури –  туроператорів, готельного бізнезу, перевізників. Ця ситуація на рівні Новогалещинської ОТГ може бути використана для розвитку приміського туризму.

Виклики

Фото без опису

Головним викликом для ОТГ, як соціального партнера Біланівського ГЗК є загроза падіння цін на залізорудну сировину.

 У 2020 році почалась тенденція до падіння світових цін на залізну руду.

  1. Британська консалтингова компанія Capital Economics прогнозує спад цін на залізну руду до $60/т до кінця червня.

Про це повідомив Financial Review.

Сировинний економіст Кіран Кленсі вважає, що Китай, як і інші країни, скоротить виробництво сталі на тлі пандемії коронавірусу, що зумовлено зростанням запасів металопродукції на заводах.

Ціни на залізну руду дещо відновляться до кінця 2020 року – до $70/т. Для порівняння: в січні вартість сировини становила $97/т, але нещодавно опустилася до $83/т.

Як результат, Кленсі прогнозує надлишок залізної руди на ринку в розмірі 40 млн т.

Більш оптимістичний прогноз озвучив Fitch Ratings. Агентство прогнозує до кінця 2020 року року зниження цін на залізну руду до $75/т. Однак у 2021-му показник опуститься до $60/т.глобальна дослідницька й консалтингова група Wood Mackenzie прогнозує зниження цін на залізну руду до $50/т. На думку аналітиків, ринок переживає початок нової тенденції до падіння.

Наразі є важливим зрозуміти ступінь впливу економічної кризи, включаючи попит і ціни на залізорудну сировину в період 2021 -2023 року. Разом з тим маємо відмітити, що економічна криза має всі шанси закінчитись у 2022-2023 роках, тобто економічне пожвавлення у громаді може бути з 2024 року.

Фото без опису

Можливим варіантом дій є врахування  тенденцій ринку залізорудної сировини та відкладення заходів на період 2024-2027 роки.

  1. Зміни клімату вплинуть на характер сільського господарства у громаді.

Зміна клімату призводить до скорочення середньорічної кількості опадів, зростання температури, кількості вітрів, ураганів та пожеж.  Для сільського господарства можливе збільшення кількості сільськогосподарських шкідників.

Необхідно.

Інформування фермерів про кліматичні загрози, переорієнтація та пристосування сільського господарства до нових змін.

Ризики

Слабкі сторони                                                                               Загрози

Фото без опису

Можлива старатегія «захисту»

Слабкі сторони                                                                          Загрози

Фото без опису

 

БАЧЕННЯ: НОВОГАЛЕЩИНСЬКА ГРОМАДА  У 2027 РОЦІ  - ДИНАМІЧНА РЕІНДУСТРІАЛІЗОВАНА ГРОМАДА КРЕМЕНЧУЦЬКОГО РАЙОНУ ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ, ЩО ПОЄДНУЄ УМОВИ ДЛЯ ВСЕБІЧНОГО РОЗВИТКУ МЕШКАНЦІВ НА ОСНОВІ ВСЕБІЧНОГО РОЗВИТКУ

 

 

 

Стратегічні цілі

  1. Розвиток інфраструктури для реіндустріалізації території  громади
  1. Поліпшення системи надання бюджетних послуг для мешканців громади і людський розвиток
  1. Сприяння розвитку внутрішнього ринку праці , самозайнятості та малого бізнесу.

Операційні цілі

 

 

3.1 Сприяння диверсифікації  розвитку  малого бізнесу та ланцюгів доданої вартості у громаді.

    1. Створення системи забезпечення якісною питною водою
    2. Система транспортного пересування у громаді та поліпшення доріг
    3. Сприяння інвестиційній діяльності (генеральні плани, інвентаризація земельних діяльнок і комунального майна тощо).

2.1 Удосконалення системи надання соціальних послуг у громаді (освітні, медичні, культурні, послуги соціального захисту і соціального забезпечення).

2.2 Сприяння розвитку громадської діяльності та активізму

 

3.2 Розвиток сільської кооперації для самозайнятості населення

3.3 Сприяння розвитку самозайнятості у сфері зеленого туризму.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь