Новогалещинська громада
Полтавська область, Кременчуцький район

 Життя без амброзії

Дата: 09.07.2020 08:33
Кількість переглядів: 308

Фото без опису


Незабаром у більшості регіонів нашої країни зацвіте небезпечний карантинний бур’ян — амброзія полинолиста, один із найактивніших алергенів. Цвіте вона з середини липня по жовтень, псуючи життя десяткам тисяч людей, і гине тільки з першими заморозками.

Під час цвітіння амброзія полинолиста продукує велику кількість пилку, багаторазове вдихання якого, спричиняє алергічне захворювання – амброзійний поліноз (алергія, бронхіальна астма, риніт, кон’юнктивіт тощо). Пильцеві зерна амброзії піднімаються з потоком повітря і переносяться, особливо на відкритій місцевості, вітром до двох кілометрів. Вітчизняна та іноземна статистика засвідчують, що вияви захворювань населення на пилковий поліноз щороку частішають.

На амброзію полинолисту бідкаються не тільки алергики, а й екологи та аграрії. Про амброзію   можна  сказати, що вона справжній «зелений агресор»: бореться  із культурними рослинами за вологу, світло, поживні речовини , витісняючи їх навколо себе, займаючи все нові і нові території.

Основні способи боротьби з бур’яном:

*на присадибних ділянках та клумбах необхідно виривати амброзію, чим менша рослина, тим легше проводити цю процедуру. Виривання рослини з коренем є найефективнішим способом боротьби з даним бур’яном;

*на земельних ділянках підприємств, установ та організацій, на територіях населених пунктів та територіях, прилеглих до присадибних ділянок громадян, найбільш розповсюдженим методом боротьби є скошування, яке повинно бути системним протягом тривалого часу;

*на посівах сільськогосподарських культур застосовують агротехнічні методи та внесення гербіцидів суцільної та вибіркової дії.

Оскільки амброзія полинолиста розмножується тільки насінням, тому слід не допустити її цвітіння. Наслідками цієї небезпечної рослини є її негативний вплив на зроров’я людей та довкілля.

Отже, давайте разом, спільними зусиллями зведемо до мінімуму  розповсюдження «зеленого агресора»!

Державний фітосанітарний інспектор

Ірина Луценко


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь