A A A K K K
для людей із порушенням зору
Новогалещинська громада
Полтавська область, Кременчуцький район

Попередження отруєння бджіл пестицидами!

Дата: 03.02.2020 10:49
Кількість переглядів: 531

 

Фото без опису

Фото без опису

Останнім часом у зв’язку із масовим застосуванням на посівах сільськогосподарських культур пестицидів почастішали випадки отруєння та загибель бджіл. Трапляються випадки, що бджоли, збираючи нектар та пилок з оброблених пестицидами рослин, гинуть на полі або заносять отруту у вулик, внаслідок чого гинуть цілі сім'ї.

З метою охорони бджіл від дії пестицидів  та відповідно до статті 37 Закону України « Про бджільництво» фізичні та  юридичні  особи,  які застосовують засоби захисту рослин для обробки медоносних рослин,  зобов'язані не пізніше  ніж за  три  доби  до  початку обробки через засоби масової інформації попередити про це пасічників,  пасіки яких знаходяться на відстані до   десяти   кілометрів   від   площ де  буде проводитися хімобробіток, керівництво сільських та селищних рад.  При  цьому повідомляється дата обробки,  назва препарату, ступінь і строк дії токсичності препарату.

Згідно „Інструкції щодо попередження та ліквідації хвороб і отруєнь бджіл” всі пасічники повинні  поставити на облік свої пасіки в сільській раді та повідомляти керівництво господарств (різних форм власності), де вони розташовані. Це потрібно для завчасного попередження про проведення хімічних обробок наземною апаратурою чи авіацією та необхідності вивезення пасік до іншого місця медозбору на відстань понад 5 км від місць проведення обробок сільськогосподарських культур пестицидами, на період до 5 діб.

В невеликих індивідуальних пасіках громадян для охорони бджіл від отруєння пестицидами, потрібно закривати льотки на визначений час.

З метою запобігання   виникнення нещасних випадків, надзвичайних ситуацій, загибелі бджолосімей всі роботи з пестицидами слід проводити в ранкові (до 10) і вечірні  (18-22) години при мінімальних висхідних  повітряних потоках.

Юридичні та фізичні особи, які застосовують засоби захисту рослин,  зобов'язані дотримуватися діючих нормативно-правових актів, що передбачають охорону бджіл від отруєнь.
 

 

Державний фітосанітарний інспектор

ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області

Ірина ЛУЦЕНКО                                                                   

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь