A A A K K K
для людей із порушенням зору
Новогалещинська громада
Полтавська область, Кременчуцький район

Свято вогню, води та дівочої вроди

Дата: 08.07.2019 11:31
Кількість переглядів: 2019

Івана Купала – чим не привід згадати народні традиції, легенди минувщини і забути бодай на день-ніч про щоденні клопоти. Із цим погодилися сотні гостей святкування у Новій Галещині.

Четвертий рік поспіль у нашому селищі свято Купала збирає багато людей біля ставка. У день літнього сонцестояння, традиційно українці відзначають Свято Купала. Назва свята походить від імені християнського святого Івана Хрестителя. Основним дійством одного з чотирьох головних свят сонячного календаря є очищення за допомогою вогню та води — найдавніша форма магічних дій.

Народні гуляння розпочались виступами творчих колективів Новогалещинського та Пісківського будинків культури, які заворожували усіх присутніх талановитим виконанням народних та сучасних пісень.

Музичні вітання дарували: вокальний колектив “Калинонька” Пісківського будинку культури, вокальний колектив «Гілочка сакури», вокальний ансамбль «Нотка», танцювальний колектив «Ритм», солісти: Марія Соловей, Владислава Тристан, Кіріл Кобик, Любов Самойленко, Валентина Тимошенко, родинний дует Юлії та Тетяни Бардилим.            

 

Присутні на святі мали змогу спостерігати театралізоване дійство за участю художніх керівників та молоді селища.          

Також організатори свята передбачили для присутніх цікаві конкурси, ігри та розваги.

Особливо цікавим свято видалося для дітей, для яких бібліотекарі провели цікавий і захоплюючий квест «Знайди квітку папороті», він був як драйвовим, так і насиченим різноманітною інформацією.                              

Вітала учасників святкового дійства селищний голова Світлана Самсонова, яка висловила вдячність за спонсорську допомогу підприємцям селища.             

«Дуже приємно бачити стільки дівчаток в українському вбранні та у віночках. Це говорить про те, що українські традиції живуть, а свято Купала - одне із улюблених літніх свят серед молоді. У цей день я хочу всім побажати миру та злагоди, щоб купальський вогонь приніс вам здоров'я, очистив від усього поганого: негараздів та хвороб»,- відзначила Світлана Анатоліївна під час виступу.

Також гостем свята був кандидат у народні депутати Верховної Ради України, депутат обласної ради, директор благодійного фонду Полтавського ГЗК Вячеслав Данилович Мінязєв, який привітав всіх присутніх зі святом, побажав, щоб чарівне свято Івана Купала принесло трохи доброї магії. Щоб молодь знайшла ту саму квітку папороті, яка принесе справжнє щастя та кохання. Та подарував для молоді набори м’ячів для занять спортом.   

Всіх присутніх частували гарячою, духмяною, смачною юшкою, бо найкраща юшка виходить тільки на багатті, яку з натхненням та душею приготував Андрій Понеділко. 

Від Бондарівського старостату смачними варениками та смаколиками всіх гостей свята частувала директор будинку культури Ніна Фесянова та її команда.

На території свята була вдало організована пікнік-зона для відпочинку, працювали павільйони з виїзною торгівлею.

Безкоштовне катання на човнах відбулося за сприяння депутата Новогалещинської селищної ради Івана Олексійовича Гурина. Подякою від усіх хто отримав задоволення від прогулянок на воді були щирі посмішки та гарний настрій.

Родзинкою святкового вечора було вогняне шоу ліхтариків на воді. 

А от кульмінацією свята стало запалення багаття, яке є уособленням сонячного світла, навколо якого до пізньої ночі танцювала молодь.

Приємно відзначити, що у заході взяли участь жителі громади майже усіх вікових категорій.

Чудовий настрій, море вражень та емоцій глядачі та учасники отримали під час проведення святкового дійства.

Усі, хто завітав на купальські забави, мав можливість зробити фото напам’ять, відвідавши тематичну фотозону, взяти участь у конкурсах та веселій дискотеці.

Приємно, що до нашого часу збереглися обряди, які дають нам можливість пишатися своєю національною самобутністю, повною мірою відчувати неперервний зв'язок поколінь і вірити, що купальське вогнище очистить від усіх хвороб та негараздів.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь