Новогалещинська громада
Полтавська область, Кременчуцький район

21 травня - День Іоанна Богослова.

Дата: 21.05.2019 15:02
Кількість переглядів: 646

Фото без опису


 

 21 травня Свята Православна Церква вшановує день пам’яті апостола і євангеліста Іоанна Богослова – наймолодшого учня Іісуса Христа, якому згодом довелося стати одним із стовпів християнства, тим, хто передавав найважливіші істини Євангельського вчення.

 На його честь названо багато християнських соборів по всьому світу. Одним з них є Новогалещинський храм Іоанна Богослова.

 Церква як духовний осередок православного населення селища Нова Галещина з'явилася тільки в 2000 році. Згідно з архівними даними, наші земляки входили в клір Солоницького приходу. В Солониці ж церква була перенесена у 1860-х роках з Келеберди: дерев'яна, з дзвіницею, двопрестольна з основним престолом Архангела Михаїла. Перед Великою Вітчизняною війною будівлю було розібрано, а сама церква розміщується у приватному будинку. З 1962 року Солоницька церква припиняє діяльність, будинок же використовується як музей. Відновлено її діяльність в 1996 році. Жителі Нової Галещини стали прихожанами цього храму. 31 березня 1997 року було зібрано парафіяльні збори з проханням відкрити приход в Новій Галещині. По благословінню мтр.Феодосія приход найменовано Церква Апостола та Євангелиста Івана Богослова.

 В 1999 р. було зібрано кошти на придбання церковної будівлі (колишнього магазину). 23.12.1999 р. указом № 57 керуючого Полтавською Єпархією мтр.Полтавського і Кременчуцького Феодосія настоятелем Іоанно-Богословської церкви було призначено Матвіїва Богдана Богдановича. Загальним зусиллям прихожан та з допомогою благодійників (Перепелиці О.О., Ковтуна В.Й., Рощина М.С., Маслової А.П., Маслової Л.В., Прилуцької Р.О., Григораш В.І., Поліщук В.П., Заїченко О.І. та ін.) у 2000 року в Новій Галещині зявилась церква. Частину ікон подарували храму місцеві жителі, а також жителі с.Ревівка, с.Гобані, с.В.Безуглівка, частину - придбано за кошти благодійників. Відкриття церкви з благословіння мтр.Феодосія відбулося 21 травня 2000 року. На святі були присутні благочинний прот.Петр, мтр.Феодосій, ієр.Богдан.

 Відтоді 21 травня — храмове свято православного населення селища Нова Галещина.

 

  


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь