Новогалещинська громада
Полтавська область, Кременчуцький район

Ситуація зі сміттям у Новогалещинській громаді критична!

Дата: 25.04.2019 09:33
Кількість переглядів: 716

 Фото без опису

   Ще 40 років тому в Україні практично не було пластикової упаковки. Продукти харчування продавалися в паперових обгортках, залізних бляшанках або скляних пляшках. Все це розкладалось у довкіллі або здавалось у пункти прийому вторсировини. Більшість спожитого в сільській місцевості було продуктами власного виробництва, тобто вирощеним на власних ділянках, а отже – взагалі не мало упаковки. В останні десятиліття ситуація радикально змінилась. Майже всі продукти купуються і більшість із них мають кілька шарів пакування, виготовлених із синтетичних полімерних матеріалів.

   Зміна умов споживання призвела до небаченого зростання кількості побутового сміття, а це, в свою чергу, – до появи десятків тисяч сміттєзвалищ. І майже всі вони несанкціоновані. Не маючи куди подіти відходи, люди скидають їх до посадок, ярів, балок. А де одна купа сміття, там, як відомо, – і багато.

Хто і в якій мірі несе відповідальність за появу несанкціонованих сміттєзвалищ?

  Варто зазначити, що всі відходи є об’єктом права власності, а відповідно до положень Цивільного кодексу, власник не може використовувати право власності на шкоду правам, свободам та гідності громадян, інтересам суспільства, погіршувати екологічну ситуацію та природні якості землі. Відтак, відповідно до ЗУ “Про відходи”, забороняється несанкціоноване скидання і розміщення відходів, у тому числі побутових, на території населених пунктів та в інших місцях, що може створювати небезпеку для навколишнього природного середовища та здоров’я людини. Тобто, розміщувати відходи дозволяється лише у спеціально відведених для цього місцях, які не допускають негативного впливу відходів на довкілля та здоров’я людей.

   Викидання сміття у місцях, спеціально не пристосованих для цієї мети, тягне за собою відповідальність, встановлену законом. Так, у ст. 42 ЗУ “Про відходи” зазначено, що особи, винні в порушенні законодавства про відходи, несуть дисциплінарну, адміністративну, цивільну чи кримінальну відповідальність за порушення встановленого порядку поводження з відходами, що призвело або може призвести до забруднення навколишнього природного середовища, прямого чи опосередкованого шкідливого впливу на здоров’я людини та економічних збитків.

   Адміністративну відповідальність, відповідно до статті 82 Кодексу України про адміністративні правопорушення (Далі – КУпАП) несуть особи винні у порушенні вимог щодо поводження з відходами під час їх збирання, перевезення, зберігання, оброблення, утилізації, знешкодження, видалення або захоронення. За таку діяльність передбачається штраф на громадян у розмірі від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 340 грн. до 1360 грн.) і на посадових осіб, громадян – суб’єктів підприємницької діяльності – від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 850 грн. до 1700 грн.).

    Проблема смітників стоїть перед людством останнім часом досить гостро і чим далі, тим вона стає серйознішою.

Фото без опису

   Нажаль, наша громада не є винятком і не оминула ця гостра проблема і нас.   Причиною є стихійні звалища, смітники, які заполонили не тільки околиці території селищної ради. Ситуація зі сміттям критична!!!

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

Фото без описуФото без опису 

   Громада буквально потопає у ньому – понад 25 стихійних сміттєвих звалищ. Сміття лежить на узбіччях, в лісосмугах, під заборами, за гаражами і сараями… За принципом – якби не в своєму дворі чи квартирі. Загальна картина вражаюча і жахлива. Не впізнати територію понад річкою в с.Горбані, яка колись приваблювала  чарівними куточками природи. А зараз на кожному кроці – бите скло, різний непотріб. Шановні мешканці громади! Схаменіться і хоч трохи задумайтеся над майбутнім!!!

   Коли навколо тебе сміття, то що ж буде в душі?! Чи замислювалися ви, хто у цьому винен? Можливо, місцева влада, скажете ви, які не можуть вчасно прибрати бруд і сміття? Та не варто нарікати на когось. Адже культурній людині просто не спаде на думку кинути на землю папірець чи жуйку. Виховані люди знають: чисто не там, де прибирають, а там, де не смітять. Не менш важливо й те, що цю проблему можна легко подолати, зробивши невелике зусилля над собою – не смітити!

  Сміттєві звалища, ніби гниючі рани, спотворюють неповторні краєвиди нашої місцевості та залишають нащадкам сумну розповідь про те, як ми жили, бездумно і нераціонально використовували природні ресурси, не переймаючись тим, що залишиться в спадок. В зв’язку з цим хочеться навести слова еколога Лі Галбота «Ми не успадкували Землю від своїх батьків, ми її позичили у своїх дітей».

  Отже, настав час сміливо і впевнено крокувати до майбутнього в чистому екологічному середовищі. Проте всі ці заходи потребують постійного фінансування, і звичайно розуміння людей.

Адже чисто не там де прибирають, а там де не смітять!!!

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь